Harbour Magnets

LIST_HarbourMagnets_2017_V2.jpg

Harbour Magnets

De 8 Magneter

MAGNET 1: CENTIPEDE

Adresse: Jette Tikjøbs Plads

På den nordvestlige spids af Aarhus Ø er en hvid cylinder opstillet på molen foran det røde fyrtårn. Fyrtårnet og cylinderen er forbundet af en lang, hvid bænk. Cylinderen er smallere end fyrtårnet, men når man betragter den fra en bestemt vinkel og bestemt afstand, så overlapper de hinanden. Menneskene, der sidder på den hvide bænk, kan ikke ses for cylinderen. Fra det sted, hvor fyrtårnet og cylinderen overlapper, kan man kun se rækken af menneske-ben.

  

MAGNET 2: HARBOUR MOON

Adresse: Jette Tikjøbs Plads

Denne anden magnet tilbyder en måne og to siddepladser, der danner intime omgivelser, hvor man kan læne sig tilbage og nyde horisonten. Månen, der svæver 9 meter over jorden, er synlig fra både promenaden og boligområdet. Dens poetiske tilstedeværelse tilføjer en lettere surrealistisk dimension til de nyopførte, skinnende boligblokke.

MAGNET 3: WHITE HAT

Adresse: Indgang via Irma Pedersens gade

Fyrtårnet står foran havnens landskab som en enkelt skuespiller i et monumentalt teater, hvor tribunens bagvæg blokerer udsynet fra midten på molen. Fyrtårnet, kamufleret af den hvide væg, kan ikke ses af menneskene, det går langs molen. Når man nærmer sig væggen, bliver toppen af fyrtårnet langsomt synligt, og på et tidspunkt ser det ud som om, at fyrtårnet og menneskene, der er øverst på tribunen, er på samme størrelse. Fyrtårnet kommer således til at ligne et menneske med en hat på.  

MAGNET 4: FLAGS FOR FUTURE NEIGHBOURHOODS

Adresse: Forskellige steder rundt på havnen

’Flags for Future Neighbourhoods’ består af en række af flag, der er designet specielt til havnens forskellige moler. Hver mole er blevet navngivet, og et flag repræsenterer dens identitet. Hvert flag søger at forudsige havnens fremtid, dens udvikling og forvandling. Det er projektets primære idé at give identitet til et område, der endnu ikke er helt opdaget af byens indbyggere. Hvert flag er resultatet af små workshops, hvor interessenter, beboere, arbejdere og lokale fra havnen genoplivede havens historie og delte minder.

MAGNET 5: TERRACE OF VISIONS

Adresse: Pier 2, Inge Lehmanns Gade

Broen og platformen forlænger og spejler ´Domen of Visions´ i en fritstående konstruktion. Terrassen giver mulighed for et 360 graders udsyn på den forvandlede havn. Nylige transformationer såsom Dokk1, Aarhus Ø og de nærliggende bygninger forsvinder ind i en baggrund bestående af vandet og himlen, midtbyen, færgeområdet, kraner og containerskibe. Den ujævne grund rundt om og under magneten interagerer med omgivelserne, som er fuld af vandpytter, fod- og bilaftryk og småsten. 

MAGNET 6: BIG BLUE BIRD

Adresse: På Balticagade 24

Adskillige containere er stablet for enden af kajen, og trapper er installeret, så man kan bestige stablen af containere som et bjerg. Der er bygget et cirkulært rum uden tag på toppen af containerne, og man kan komme indenfor gennem en smal åbning. Indeni fremstår væggen og gulvet som en sofa, der tillader folk at læne sig tilbage og kigge opad. Synsvinklen i rummet gør, at himlen ses som en cirkel med kranens hoved, der kigger ned. Rummet skal forestille en rede bygget af den store, blå fugl med brug af materiale fra området.

MAGNET 7: HARBOUR AND CITY PANORAMAS

Adresse: Balticagade 7 - Honnørkajen

Magneten kombinerer to visuelle oplevelser: En udendørs biograf og en udsigt over byen. Udendørsbiografen bruger den gigantiske mur på crossfitbygningen som lærred med liggestole opstillet. De bedste udendørsbiografer tilbyder interessante relationer mellem filmen og de urbane omgivelser, mellem software og hardware, og denne biograf vil kun vise havnefilm. Vestsiden af Mellemarmen tilbyder den fineste udsigt over byen, hvorfra man kan beundre dens skyline, der kommer til at fungere som et spejlbillede af den udendørs biograf.

MAGNET 8: TUBBY GREEN LIGHTHOUSE

Adresse: Aarhus Træskibshavn + Jette Tikjøbs Plads

Denne sidste magnet findes på havnens nordlige spids mellem byen og Riis Skov langs den populære cykelrute. Den er lokaliseret ved indgangen til den gamle fiskerihavn med en cirkulær bænk og ramper, som fører ned til platforme flydende på vandet.

Under Festugen er der blevet skabt en genvej via en soldreven båd, der forbinder det røde og det grønne fyrtårn. Denne forbindelse forvandler konstellationen af magneter til et kredsløb, der tillader folk at krydse den fysiske barriere, som vandet normalt udgør.

Harbour Magnets: Ø-broen 

En lille soldrevet båd sejler mellem Aarhus Træskibshavn og Jette Tikjøbs Plads hver dag mellem kl. 10.00 og 20.00. Færgen har plads til 8 personer og 2 cykler eller barnevogne. Båden er gratis for alle.   


Magneternes nøjagtige placering kan ses her.

Dele af Harbour Magnets bliver efter Aarhus Festuge stående som en del af RISING Architecture Week 11.-15. september. Læs mere på http://risingarchitecture.dk 

Arrangeret af: Aarhus Festuge og Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017

Støttet af: Statens Kunstfond, Dreyers Fond, Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond, EU-Japan Fest Japan Committee, Børn og Unge, Aarhus Kommune, Teknik og Miljø, Aarhus Kommune, INSTITUT FRANçAIS Danemark, AART Architects, Nicolinehus, AARhus, Lighthouse og Pakhusene.


Tak til: NIRAS, DanContainer, Aarhus Cementvarefabrik, Ambiente A/S, Aarhus Tech og ScaffCo A/S