Scener fra et ægteskab

Det Kongelige Teater gæster Festugen med parforhold i krise og børneopera

Klassiske arier i børnehøjde og en moderne udgave af det skilsmisseinspirerede drama ’Scener fra et Ægteskab’ er på programmet, når Det Kongelige Teater kommer til Aarhus Festuge.

Der er tale om brobygning af to vidt forskellige slags, når Det Kongelige Teater igen i år besøger Festugen og medbringer forestillinger, der sjældent ses uden for København. Hvor ’Nattergalen’ bygger bro mellem den klassiske opera, eventyr og børn, skildrer ’Scener fra et Ægteskab’ et tidspunkt i livet, hvor forbindelsen og kærligheden smuldrer.

Billetsalget er netop startet.

Scener fra et Ægteskab
Set udefra lever parret Johan (Morten Kirkskov) og Marianne (Stine Stengade) lykkeligt sammen med deres to børn. De er begge akademikere, de bor i et skønt hus, har begge et godt arbejde, men under overfladen ulmer frustrationer i higen efter kærlighed.

Ingmar Bergmans portræt af et ægteskab i forfald var dengang en knivskarp fremstilling af magtforholdet mellem kønnene. Men meget har ændret sig på 40 år, og i denne udgave er rollerne byttet om. Nu er det kvinden, der forlader mand og børn for en yngre model.

’Scener fra et Ægteskab’ havde urpremiere som mini-TV-serie i 1973 og lagde bogstaveligt talt gaderne øde. Tusinder af par styrtede til parterapi, og Bergman fik hemmeligt nummer for at undgå opkald fra personer, der ville diskutere deres ægteskab med ham. Bergman sagde selv om manuskriptet: ”Det tog to en halv måned at skrive disse scener. Det tog et voksenliv at erfare dem.”

Både i Sverige og Danmark steg skilsmisseprocenten bemærkelsesværdigt, efter serien var vist. Dramaet havde faktisk så stor international succes, at selv TV-serien ’Dallas’ oprindeligt er bygget over ’Scener fra et Ægteskab’, og også Woody Allens ’Husbands and Wives’ har åbenlyse ligheder med Bergmans værk.

Dato/tid: 4. og 5. september kl. 19.30
Sted: Musikhuset Aarhus, Store Sal, Thomas Jensens Allé 2
Pris: 250 kr. (ekskl. gebyr) og 150 kr. (ekskl. gebyr) for studerende og unge under 25 år via billetlugen.dk
Aldersgrænse: 15 år
Arrangeret af: Aarhus Festuge i samarbejde med Det Kongelige Teater

Nattergalen
’Nattergalen’ er en nyfortolkning af H.C. Andersens eventyr om kejseren af Kina i sit store slot og hans frit syngende nattergal. Med kendte arier fra bl.a. Mozart, Händel, Gilbert Sullivan og Gonoud, der er tilpasset eventyret, springer det eksperimenterende operakompagni Pin-Upera endnu engang ud i H.C. Andersens eventyr og leverer en forestilling, hvor der både bliver leget med publikum og med klassisk opera.

Sammen vil de ved hjælp af sang og skuespil invitere børnene med ind i H.C. Andersens fortryllende univers. På den måde vil de bygge bro mellem gamle eventyr og fortælleformer og mere morderne tilgange til den klassiske kultur.

Pin-Upera er et operakompagni med tilknytning til Det Kongelige Teater stiftet af Signe Sneh Schreiber og Kasper Sejersen. Kompagniet fortæller operahistorier og eventyr for børn og voksne børn i alle aldre. Idéen med kompagniet er at vise operaens gode idé og fortælleform ved blandt andet at inddrage børnene, så der formidles opera i øjenhøjde med børnene.

Dato/tid: 8. og 9. september kl. 13.00 og 15.00
Varighed: 35 minutter
Sted: Dokk1, Lille Sal, Hack Kampmanns Plads 2
Pris: Gratis, men med billetbestilling her: 
8. september kl. 13 https://billet.aarhus.dk/aakb/18696/
8. september kl. 15 https://billet.aarhus.dk/aakb/18699/
9. september kl. 13 https://billet.aarhus.dk/aakb/18697/
9. september kl. 15 https://billet.aarhus.dk/aakb/18698/

Arrangeret af: Aarhus Festuge i samarbejde med Det Kongelige Teater

 

Tilbage