Naturvidenskab.JPG

Brobygning mellem forskere og nysgerrige sjæle

Du har sikkert set det. Ud af øjenkrogen på din cykel, stormende forbi dig i bybussen, eller måske er det kulissen i din hverdag. Aarhus Universitets karakteristiske gulstensbygninger. Men hvem sidder bag murene?

I Festugen kan du opleve en miniatureudgave af det velkendte campus midt i Byparken, hvor studerende og forskere fra Institut for Fysik og Astronomi byder festugegæsterne ind til fysikshows og samtale om fagets spændende forskning.

Her kan man blandt andet møde forsker i tid Ulrik Uggerhøj. Han er også forfatter til Universitetsforlagets tænkepause om samme begreb, der på relativt få sider og i et let forståligt sprog ridser nogle overordnede termer og idéer op om tid. Den samme komprimerede og let forståelige form afspejles i det lille universitetshus på hjul:

- Konceptet er, at folk kan komme her og høre os fortælle gode historier, som er funderet i naturvidenskaben. Og så er folk velkomne til at stille spørgsmål i alle mulige retninger. Vi vil gerne vise, at det, vi laver på Aarhus Universitet, vedkommer alle, at der er er mange aspekter af det, vi laver, og jeg vil personlig gerne ud og høre, hvad folk tænker om det.

”Standup naturvidenskab” hedder konceptet, hvor eksperter inden for fysik og astronomi kommer op af stolene, ud af laboratoriet og fortæller om den mest spændende forskning, så alle kan følge med. Ulrik fortæller: 

- Der kommer forskellige eksperter til at stå i huset i løbet af ugen. Senere i dag får vi besøg af en ekspert i kulstof-14, som har med grænsefladen mellem fysik og arkæologi at gøre.

Alle er velkomne til at kigge ind bag universitets mure og blive klogere på metoder til at søge efter liv i rummet, sorte huller og Galileo Galileis astronomiske opdagelser samtidig med, at man nyder feststemningen i Byparken.

Forskerne og de studerende står klar med deres umættelige nysgerrighed klar til “at tale om alt mellem himmel og jord, bogstavelig talt” fra kl. 14.00 - 18.00 til og med fredag 1. september.

Arrangementet henvender sig også til børn, hvor forskere som Ulrik laver små eksperimenter, der illustrerer fysikkens love.

Ved siden af forskerne stiller Energimuseet også op i løbet af eftermiddagene med vilde fysikshows og leg med store bobler for børn.

Af Nadja Agerbak

Tilbage