Xiu Xiu

Eksperimenterende musikfestival klar med første navne

Aarhus Festuges endagsfestival for eksperimenterende og grænsesøgende musik, Ujazz,er igen klar til at udfordre publikum, udforske musikalitet og udviske alle regler for, hvad der definerer en koncert, en festival, jazzen.

Med udgangspunkt i jazzen som begreb i stedet for genre vil de optrædende afvige fra den veltrådte sti og i stedet søge musikalsk ukendte territorier, og publikum er i høj grad inviteret med på rejsen. En rejse, der ikke nødvendigvis er snorlige eller med fast destination. Det er uvist, uforudsigeligt og ujazzet. Læs mere om de første fire navne nedenfor:

XIU XIU ­– THE TWIN PEAKS PROJECT (US)
Der findes næppe en mere oplagt gruppe til at fortolke soundtracket fra ’Twin Peaks’ end Xiu Xiu. Angelo Badalamenti og David Lynchs oprindelige soundtrack fra kultserien, der efter 26 års pause i år vender tilbage med en ny sæson, ruskes, hyldes, destrueres, samles og placeres et sted mellem det virkelige og det drømmende – i ægte Twin Peaks-stil.

Med utrættelige Jamie Stewart (vokal, guitar, noise) i front flankeret af Angela Seo (keys, synth, noise) og Shayna Dunkelman (trommer) bevæger Xiu Xiu sig fra avantgardistisk pop over komplekst orkestreret rock og til skærende noise. Serveret med brutal intensitet fastholdes soundtrackets harmoniske grundlag, mens arrangementerne flyder ud i romantik, frygt og undertrykt seksualitet. ”Vi ødelægger musikken på smukkeste vis”.

Xiu Xiu betyder sød. Xiu Xiu er børneslang for tis. Xiu Xiu er navnet på en giftig blomst og titlen på en film om en ung kvindes død under den kulturelle revolution i Kina. Xiu Xiu er ’Twin Peaks’, som du aldrig har hørt det før!

Deerhoof (US)
Et minimum af gear med et maksimum af volumen. Sådan kan man med rette beskrive San Francisco-bandet Deerhoof. I grænselandet mellem støjpop, rock og punk insisterer de på at spille hjernedødt højt, skyde alle gængse regler til hjørne og udforske samtlige musikalske aspekter af livet. For som de selv siger: ”Sometimes hair metal is the right choice”.

Deerhoof eksperimenterer med punk, glam, doo-wop, R&B og alt derimellem, samler delene og skiller dem ad igen i deres legende frirum. Vejen til ny musikalsk forståelse har ført dem forbi japanske tegneseriefigurer og nedlagte lagerbygninger i den amerikanske ørken, hvor de genfandt ”magien” i musikken.

Orkesterets indre musikalske kompas peger sjældent i samme retning lang tid ad gangen, og bandet er aldrig bange for give slip og sætte en ny, eksperimenterende og øresønderrivende høj kurs.

ATOMIC (NO/SE)
”Vores musik er lige dele akademisk forelæsning og en god tur i byen”. Klassisk, amerikansk jazztradition tørner sammen med europæisk free jazz i Håvard Wiik (keys) og Frederik Ljungkvists (sax/clarinet) arrangementer. Duke Ellington, Charles Mingus og George Russell sluppet fri og udsat for improvisation og momentvis eksplosive udbrud. Atomic er et usagt oprør med den ”skandinaviske lyds” bekvemmelighed, hvor forholdet mellem det nøje planlagte og pludselige formindskes og forstørres på én og samme tid.

Magnus Bro (trompet), Ingebrigt Håker Flaten (bas) og det norske supertalent Hans Hulbækmo (trommer) fuldender en musikalsk globaliseret kvintet med nordiske rødder, amerikansk historie og europæisk tilgang.

TAU (DE)
Ophavsmanden til duoen Tau er på en mission. ”Vibrationer, toner, halvtoner, messen, tekster – stort set hvad som helst – har energien til at helbrede og løfte sig over al fyldet, og hvis man kan skabe den slags magi for sig selv, kan man også give den tilbage til andre”.

Missionen opstod under en spirituel pilgrimsvandring i en hellig mexicansk ørken, og med indiansk stammemusik, iransk poesi og gæliske længselssange udføres den med autentisk verdensmusik og psykedeliske undertoner. ”Åndelig musik med trommer og klokker, synths og en akustisk guitar med en virkelig ringe pickup, der laver underlige lyder”, lyder beskrivelsen fra duoen selv. Tau er et musikalsk spraglet tæppe, der bringer glemte sange og melodier fra alverdens sanselige og spirituelle afkroge helt frem i nutiden.

Flere navne offentliggøres senere. Følg også med på den nye Facebook-side for Ujazz.

FAKTA
Dato/tid: 2. september kl. 14.00-00.00
Sted: VoxHall/Atlas
Pris: 200 kr. for early bird partoutbillet (50 stk.) til både VoxHall- og Atlas-koncerter. Herefter er prisen 295 kr. (250 kr. med studierabat). 225 kr. for VoxHall-koncerter (200 kr. med studierabat). Eks. gebyr. Via aarhusfestuge.billetten.dk.
Arrangeret af: Aarhus Festuge
Støttet af: Statens Kunstfond og Fonden VoxHall

Tilbage