1. Galleri grundstof I.jpg

Ny dag, nyt galleri: Tag med på gallerivandring

I Festugen kan du tage med på gallerivandring og se et håndplukket udvalg af Aarhus’ hyggelige spændende gallerier. Turen foregår i et fredsommeligt tempo, og den guidede gallerivandring varer to timer.

Af Nanna Juulsgaard Poulsen

Onsdag eftermiddag mødte deltagerne til dagens gallerivandring op ved rytterstatuen på Bispetorv, spændte på, hvad dagen skulle indeholde af kunstneriske indslag. Efter at guiden havde fået samling på tropperne, begav gruppen sig i retning mod Vestergade.

Galleri Grundstof

Første stop på turen var et enkelt, lyst lokale på Vestergade, som husede Galleri Grundstof.  På de hvide vægge hang selvportrætter af en kvinde med intense øjne i golde landskaber. Galleriassistenten forklarede, at deres nuværende udstilling fremviser den norske fotograf Tonje Birkelands værker fra Bhutan.

Birkeland iscenesætter sig som kvindelig opdagelsesrejsende i sine selvportrætter, da hun savner en skildring af kvindelige forbilleder i historien. Hun har skabt et persongalleri af fiktive, kvindelige opdagelsesrejsende, da hun ønsker at debattere forholdet mellem fakta og fiktion med en feministisk vinkel.

Midt på gulvet står en åben, brun rejsekuffert. Indholdet tæller støvede, engelske bøger, en kåbe, børnebilleder fra en svunden tid og en dragemaske. Galleriassistenten uddyber, at Birkeland samler på ejendele og tøj til sine fiktive personer.

- Det der dragehoved ligner noget, jeg har set på en rejse til Usbekistan, siger en af deltagerne.

- Ja, eller i hvert fald fra Asien, medgiver en anden.

- I har fat i noget nu. Måske er dragemasken fra Bhutan, men jeg ved det faktisk heller ikke. Tonje tager også ofte på loppemarked og køber ting. Så det er svært at vide, hvor tingene lige præcis stammer fra, forklarer galleriassistenten.

Galerie Parnasse

Næste stop på ruten er Galerie Parnasse, som ligger i en baggård med indgang fra Rosensgade. Galleriets lokaler var tidligere et værksted, men nu er rummet hjem for skiftende udstillinger. På Galerie Parnasse er der altid gruppeudstillinger, da de mener, at kunstnerne kan supplere hinanden.

Til en start sætter vi os i de magelige stole centralt placeret i rummet, hvorfra vi har udsyn til tyske Sigurd Wendlands farvemættede, bizarre malerier. På et af malerierne er en flok aber lænket af to trommespillende, nøgne damer. Maleriet fremstår ufærdigt, da halvdelen af lærredet er hvidt. Galleriassistenten forklarer, at Wendland fortrækker, at beskueren selv gør fortællingen færdig.

En aarhusiansk kunstners finurlige værker er også udstillet på Galerie Parnasse. Arkitekten Thomas Bossel maler på poser fra Mor Anna Deli & Bageri. På papirsposerne møder vi en række meget forskellige personer, som er skildret på en charmerende måde. Bossel får inspiration til sin kunst ud fra de typer, han møder på sin vej.

Galleri Image

Endestationen for dagens tur er Galleri Image, som ligger på hjørnet af Vestergade og Grønnegade. Et par trin ned ligger Galleri Image, som åbnede første gang i 1977. Med et fokus på foto-, video- og installationskunst var det et af de første gallerier i Norden til at udbrede kendskabet til disse kunstformer.

Til trods for, at vi allerede har fået mange sanseindtryk og stof til eftertanke, så er vi klar til at finde ud af, hvad Galleri Image kan byde på. I galleriets to rum breder udstillingen 'New Tactics – moving in a soft field' sig ud. Udstillingen drejer sig om, hvordan digital teknologi og billeder kan omforme menneskekroppe.

Især den danske kunstner Kristoffer Ørums bidrag tiltrækker opmærksomhed, da vi fornemmer hans besættelse af næser. På væggen hænger en række af 3D-afstøbninger af næser, som tilhører bl.a. Ørum, Vladimir Putin, og Ørums bedstemor.

Til sidst i rækken hænger en tablet. På skift forsøger vi at få softwaren til at genkende vores næser. Er vi én af de heldige, så bliver vores næse gemt og udstillet i et næsegalleri på en anden tablet. Den brugerinvolverende kunst skaber fnis og snak blandt gæsterne, og vi bliver enige om, at ikke alle næser er trekantede.

Du kan læse mere om gallerivandringerne samt finde et tilmeldingslink her. Sidste chance for at opleve en gallerivandring er lørdag 8. september.

Tilbage