180908_StemmerByggerBro_Musikhuset_DSC6533.jpg

Stemmer byggede bro i Festugen

Korlivet i Aarhus har også bygget bro i Festugen. Til hinanden og til alle Festugens gæster, der har kunnet deltage i en række sangarrangementer i løbet af ugen. Lørdag aften kulminerede det hele i to afslutningskoncerter i Symfonisk sal i Musikhuset.

Af Ida Tophøj Buur

Efter mere end 30 koncerter, morgensang på rådhuset og Dokk1, fællessang og åbne korworkshops i løbet af Festugen skulle prikken over i'et sættes i Festugeprojektet 'Stemmer bygger bro'. En fantastisk Festuge fyldt med korsang har ifølge projektleder, Cæcilie Uhre Karlsson, levet op til intentionerne.

- Formålet med projektet har været at vise flere mennesker, hvad kor kan. At vise folk, at det her med at synge, det behøver man ikke nødvendigvis være vildt god til, for at gøre det. Jeg havde især et ønske om at se den rytmiske og klassiske verden blive blandet, og det ønske blev virkelig indfriet, siger Cæcilie Uhre Karlsson.


Fra afslutningskoncerterne i Musikhuset.

Det var Aarhus Pigekor, Vocal Line, vokalgruppen Postyr, Thisted Drenge- og Mandskor samt RAMA Voices, bestående af studerende fra det Jyske Musikkonservatorium, der medvirkede i koncerterne lørdag aften, der begge var helt udsolgt.

Den ultimative bro at bygge

- We’re in this together.

Postyr sang for oppe fra scenen, da koncerten startede. Ned langs gangene i en fyldt Symfonisk sal stod korene og sang mod publikum. Endnu flere stemmer fyldte rummet, da publikum forsigtigt begyndte at nynne med. Kun en stjernehimmel lyste rummet op, og en magisk stemning spredte sig.

- Det er et af de mest inkluderende fællesskaber, man kan være en del af. Man kan ikke synge fællessang alene. Det er enormt demokratisk at synge kor, fordi alle stemmer er vigtige og en del af helheden, siger Cæcilie Uhre Karlsson.


Fra afslutningskoncerterne i Musikhuset.

I løbet af Festugen har en lang række af Aarhus’ forskellige kor bygget bro i fælleskoncerter mellem to kor. 24-årige Gustav Andreas Berg har både bygget bro mellem sit eget kor og et andet, men han synes, at afslutningskoncerten kunne endnu mere.

- Alle bidrager med noget forskelligt, og det giver en stor helhed, der for mig er den ultimative bro at bygge, siger Gustav Andreas Berg, der sang med Vocal Line under koncerten.

Alle kan være med

En fantastisk koncert blev belønnet med stående bifald fra hele salen. Sangen 'Stille mirakler, når mennesker mødes', der er skrevet specielt til Stemmer bygger bro'-projektet, blev sunget af hele salen og alle kor.

Under koncerten blev publikum også flere gange inviteret med i sang. Alt blev mørkt, og der var kun lys på to hænder, der bar hvide handsker. En af sangerne i RAMA Voices inddrog publikum i en vocal painting session. Vocal painting er en række håndtegn, dirigenter kan bruge for at signalere til koret, hvad de skal gøre.

Forud for koncerterne holdt korleder Tine Fris to workshops, hvor det var muligt for publikum at gennemgå og lære fællessangene, som blev sunget under koncerten. Det skulle sikre, at stemmer også ville bygge bro under koncerten, så alle kunne være med.


Fra afslutningskoncerterne på Musikhuset.

- Da hænderne kom op, og jeg fulgte med, fordi jeg kendte fagterne, og dem ved siden af mig fulgte mig, så følte jeg, at min stemme byggede bro til dem, siger Peter Gomez, der var publikum i salen og selv synger med i en række kor til dagligt.

Og især brobygningen til dem, der måske ikke har sunget så meget, har været vigtig for Cæcilie Uhre Karlsson.

- Det handler ikke om, at man skal være den bedste til at synge fællessang, for det kan man ikke. Men når man trækker vejret på samme tid, former de samme ord og toner, sker der noget fysisk. Man mærker, at man er sammen, en stor organisme i et fællesskab, og det tror jeg er rigtig sundt.

Cæcilie Uhre Karlsson håber på at gentage projektet 'Stemmer Bygger Bro' til næste års Festuge.

Tilbage