Batiment_DK_0292.jpg

Aarhus Festuge siger tak for i år

Når den 52. udgave af Festugen i dag går på hæld, er det efter en uge, hvor der blev vendt op og ned på byen, vores vaner og forestillinger med mere end 1000 arrangementer på over 100 forskellige scener. Det hele tyvstartede torsdag med den uofficielle åbning, hvor bysbarnet L.O.C. vendte hjem og gav koncert i Byparken for flere end 11.000 publikummer.

Årets gallaforestilling i Musikhuset Aarhus var den alternative opera ’The End’ med japanske Keiichiro Shibuya og den animerede popstjerne Hatsune Miku, og de inviterede gæster og publikum til den efterfølgende reprise fik sig en ganske særpræget oplevelse. Hatsune Miku kan løst oversættes til ”første tone fra fremtiden”, og selvom det helt sikkert var en udfordrende oplevelse for nogen, kan publikum forhåbentlig om nogle år huske tilbage på dengang, de hørte fremtidens lyd i Aarhus Festuge.

Japansk kultur var også til stede i form af teaterforestillingen ’Avidya – The Dark Inn’. Teaterinstruktør Kuro Taninos scenografisk imponerende stykke spillede for fulde sale på Godsbanens Åbne Scene og tog publikum med på en rejse ind i menneskets absurde indre.

På Bispetorvet blev temaet ’Upside Down’ manifesteret i sin mest fysiske forstand med Leandro Erlichs værk ’Bâtiment’, hvor publikum kunne lege med illusioner og for en stund ophæve tyngdekraften. Og det var der rigtig mange, der gjorde. I løbet af Festugen skønnes det, at over 15.000 mennesker tog sig en pause fra virkelighedens fysiske love og kravlede rundt på installationen.

I Mølleparken blev der præsenteret ny musik fra vækstlaget på ’Byens Scene’, og i Festugens sidste weekend kulminerede det med den nye musikfestival ’Understrøm, hvor byens musikalske aktører arrangerede gratis koncerter langs åen. Det trak rigtig mange mennesker ned i byen, hvor der var fremragende stemning og et musikalsk tag selv-bord af forskellige genrer.

Aarhus Festuge 2016 var også kendetegnet af mange små fortællinger om selve byen og de steder, vi troede, vi kendte så godt, eller måske slet ikke vidste fandtes. Den alternative byvandring ’Bysgerrig baggårdsvandring’, den fabulerende gennemgang af Kødbyen i ’Tour de flæskehal’, Svend Åge Madsens litterære byvandring, krimigåder i sensommermørket til ’Forbrydelser i natten’ og den soldrevne bådoplevelse på ’Den blå bro’ havde alle enormt stor tilslutning, og lokale såvel som byens gæster fik set byen fra en anderledes vinkel – måske på hovedet?

Og så var der koncerter i ”rum der forkynder”. Byens kirker og Rådhuset dannede rammen om en række musikalske oplevelser i særklasse, der skabte både begejstring og debat. Fra black metal-bandet Solbruds omdiskuterede koncert i Langenæskirken til Den Sorte Skoles mageløst smukke iscenesættelse af Domkirken indtog musikken hovedrollen i nye omgivelser med stor interesse og flotte anmeldelser til følge.

Årets festuge var præget af mange samarbejder med eksterne arrangører fra byens kultur-, forenings- og erhvervsliv, der bidrog til programmet og sammen med Aarhus Festuge sørgede for et utrolig alsidigt tilbud af arrangementer, hvor omkring tre ud af fire var gratis. Festugen vil gerne sige tak til alle, der gad lege med, og håber at kunne fortsætte de gode samarbejder samt skabe flere nye næste år.

Med Festugens afslutning kan Rikke Øxner se tilbage på sin første festuge som direktør:

- Det har været en utrolig oplevelse at få lov til at se festugegæsterne vende byen på hovedet i år, og jeg er meget stolt og beæret over at være med. Festugen har for mig været fyldt med store oplevelser, som jeg nu glæder mig til at få tid til at fordøje, reflektere over og mindes. Jeg vil gerne sige tak til alle vores samarbejdspartnere, sponsorer og ikke mindst vores 207 fantastiske frivillige, som har gjort det hele muligt. Vi slutter i dag, men jeg glæder mig allerede til næste år, siger hun.

Aarhus Festuge 2017 kommer til at foregå fra 25. august til 3. september. Vi ses!

Tilbage